fbpx
Wij zijn HB17 en HB17 werkt.

Functie elders

De Haagse quote ‘functie elders’ hield de gemoederen de afgelopen periode flink bezig. Werd Omtzigt geslachtofferd door zijn eigen partij, of waren het toch Sigrid en Mark die er baat bij hebben dat Pietertje gewisseld zou worden? De echte waarheid zullen wij, de burgers, waarschijnlijk nooit te horen krijgen.

In minder extreme mate, ga ik vanuit, zullen velen ook vast wel eens ervaren hebben dat een ‘functie elders’ beter zou passen. Dagelijks spreken wij kandidaten die om redenen openstaan voor een nieuwe uitdaging. Je zult er versteld van staan hoeveel procent van de mensen met een baan latent werkzoekend is en daardoor bij ons aan tafel zit. Ook regelmatig voeren wij gesprekken met ondernemers die ervaren dat bepaalde medewerkers niet (meer) passen bij hun organisatie. Wat mij verbaast is dat er vaak wel over elkaar wordt gesproken, maar zelden met elkaar. En juist dat gesprek is waardevol. Regelmatig in gesprek gaan met je medewerkers voorkomt dat je overvallen wordt door hun ontslag, maar biedt ook kansen om met elkaar te kijken waar in de organisatie iemand het beste tot zijn recht komt. Goede medewerkers, die duurzaam verbonden blijven aan je organisatie zijn goud waard. Personeelsverloop is erg kostbaar. Naast het verdwijnen van kennis en kunde, moet je ook weer tijd en geld gaan investeren in het aantrekken en begeleiden van nieuwe mensen en daarnaast geven veel wisselingen in je personeelsbestand naar de buitenwacht toe een negatief beeld. Handel vanuit de talenten van je medewerkers, zodat je ze naar de beste plaats in je bedrijf kunt leiden. De beste plaats voor hen, maar ook voor jezelf. Blijf vervolgens in de gaten houden hoe iemand zich ontwikkelt op die plek, zodat je ook tijdig signaleert of iemand toe is aan de volgende stap.

Dat je niet iedereen kunt behouden is ook een gegeven. Recentelijk zegde nl. ook 1 van mijn medewerkers haar baan op. Dit kwam niet als een verrassing, omdat we vaak met elkaar van gedachte hebben gewisseld en ik dus ook wist dat haar ambitie op een ander vlak ligt dan waar ik binnen HB17 op dit moment invulling aan kan geven. Jammer? Zeker! Maar dankbaar voor alles wat ze voor ons heeft betekend en daarnaast ook blij dat ze zelf de stap zet en dat we uiteindelijk niet eindigen met een notitie die misschien wel op straat komt te liggen waar achter haar naam ‘functie elders’ staat.

 

Voor weekblad De Bode heeft Marloes de Haze op woensdag 14 april 2021 bovenstaande column verzorgd.

Chat openen
Waar kunnen we je mee helpen?